LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken.Toscaanse keuken: producten en gerechten | Kennis over Italië

Toscaanse keuken

De Toscaanse keuken is een van de bekendste en meest geliefde keukens van Italië. Het is een echte mediterrane keuken, met gebruik van lokale producten zoals olijfolie, knoflook, kruiden en groenten. De Toscaanse keuken staat bekend om haar eenvoud, met gerechten die meestal bestaan uit een paar hoofdingrediënten en weinig saus. Op deze pagina gaan we langs bekende gerechten aan de hand van een aantal categoriën en bespreken we zo de kenmerken van deze bijzondere keuken. 

Soepen

Laten we beginnen met soep. Een bekende soep uit Toscane is de 'ribollita', een goed gevulde soep gemaakt van brood, cannellinibonen, cavolo nero en andere koolsoorten en goedkope groenten zoals wortel, bonen, snijbiet, selderij, aardappelen en ui, die wordt opgediend met geroosterd brood. Een andere bekende soep is de 'pappa al pomodoro', een dikke broodsoep gemaakt van rijpe tomaten, knoflook, brood en olijfolie. 

 

Toscaanse keuken

 

Kruiden, specerijen en olijfolie

In de Toscaanse keuken worden vaak eenvoudige, maar krachtige kruiden en specerijen gebruikt om smaak aan gerechten toe te voegen. Een aantal veelgebruikte kruiden zijn tijm, rozemarijn, basilicum en oregano. 

Een ander kenmerk van de Toscaanse keuken is het gebruik van olijfolie. Olijfolie wordt gebruikt in vrijwel alle gerechten; de olijfbomen vind je niettemin vollop in het landschap. Het wordt ook regelmatig gebruikt als dressing voor salades en andere groenten.

Bonen en pasta

Een populaire groente in de Toscaanse keuken zijn bonen. Deze zijn traditioneel goedkoop een zeer voedzaam. Je vindt ze in gerechten als ‘fagioli all'uccelletto’, boontjes met knoflook en peterselie of ‘fagioli al fiasco’, boontjes met witte wijn en tijm.

Uiteraard mag ook de pasta niet ontbreken. Van origine komen de bekende pastasoorten ‘pici’, een dikke, lange pasta die lijkt op spaghetti, en ‘pappardelle’, een brede pasta, uit Toscane. Beide pastasoorten worden vaak geserveerd met een rijk gevulde saus. 

Zoetigheden

Er zijn ook veel traditionele gebakjes en zoetigheden in de Toscaanse keuken, zoals de ‘cantuccini’ uit Prato. Dit zijn kleine biscuitjes gemaakt van amandelen en gedrenkt in vin santo (een dessert wijn). Of ‘schiacciata alla fiorentina’, een plat brood gemaakt van bloem, water, olijfolie en zout. Een ander bekend ‘brood’ is de panforte uit Siena, deze wordt voornamelijk tijdens de feestdagen gegeten!

Wijnen uit Toscane 

Een van de meest bekende wijnen uit de Toscane is de Chianti, een rode wijn gemaakt van de Sangiovese druif. De Chianti wordt geproduceerd in de Chianti-gebieden in de provincie Florence en Siena en wordt gekenmerkt door zijn kruidige en aardse smaken.

 

Uitgestrekte wijnvelden in de Chanti streek

Uitgestrekte wijnvelden in de Chanti streek

 

Een andere bekende wijn uit de Toscane is de Brunello di Montalcino, een rode wijn gemaakt van de Sangiovese druif. Deze wijn wordt geproduceerd in de regio Montalcino en wordt gekenmerkt door zijn intense smaken van rijpe kersen en kruiden.

Buiten de Chianti en Brunello di Montalcino zijn er nog veel andere bekende wijnen uit de Toscane, zoals de Vino Nobile di Montepulciano, en de Morellino di Scansano, een robijnrode wijn met aroma's van rijpe kersen en kruiden.

Uiteraard zijn er ook bekende witte wijnen uit de Toscane; denk bijvoorbeeld aan de Vernaccia di San Gimignano, een droge witte wijn met aroma's van perzik en bloemen, en de Vermentino, een frisse en fruitige witte wijn met aroma's van citrus en bloemen.

REGIONALE KEUKEN
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN

Aanbevolen boek

Falo is affiliate-partner van Bol.com. Zij beschikken over best wat interessante boeken over Italië, zoals deze klassieker van Marcella Hazan. In dit boek vind je alles over de Italiaans keuken met meer dan 500 recepten en uitgebreide informatie over bereidingstechnieken en authentieke ingrediënten.

Meer informatie