De keuken van Friuli, in het noordoosten van Italië, is niet heel bekend. Toch zijn er ook hier genoeg traditionele producten en gerechten. Neem bijvoorbeeld Frico/Fricò; een mooi voorbeeld van de ‘cucina povera’!
Fricò is een traditioneel gerecht uit Friuli-Venezia Giulia dat bestaat uit vrijwel alleen maar kaas (veelal de Montasio). Er zijn twee varianten: de harde (frico friabile) en de zachte (frico morbido). De harde variant bestaat werkelijk enkel uit kaas dat wordt gedoopt in de olie totdat het een dun knapperig kaaskoekje is. Deze fricò wordt dan ook meestal als snack gegeten, terwijl de zachte variant (frico morbido) eerder als maaltijd genuttigd kan worden.
De zachte variant kun je namelijk meer vergelijken met een kaaspannenkoek. Bij de kaas worden dan namelijk ook aardappelen en ui toegevoegd.
Frico is een goed voorbeeld van de cucina povera, letterlijk de ‘arme keuken’. Hiermee worden Italiaanse producten/gerechten bedoeld die ontstaan zijn in de (oude) arme bevolkingslaag met producten die zeer goedkoop, maar niettemin smaakvol zijn. Frico werd in de 15e eeuw uitgevonden als een slimme manier om de overblijfselen van de kaasproductie te gebruiken.
Zoals met veel andere populaire traditionele recepten zijn er tal van variaties in omloop. Wanneer je in Friuli bent kun je dus ook goed Frichi met pancetta, champignons of tomaten!
Falo is affiliate-partner van Bol.com. Zij beschikken over best wat interessante boeken over Italië, zoals deze klassieker van Marcella Hazan. In dit boek vind je alles over de Italiaans keuken met meer dan 500 recepten en uitgebreide informatie over bereidingstechnieken en authentieke ingrediënten.
Meer informatie