In haast iedere vinotheek ter wereld vind je wel een ‘Chianti’. Hoe is deze wijn, die wordt geproduceerd in een groot deel van Toscane, zo wereldberoemd geworden? En wanneer mag je eigenlijk spreken van een Chianti-wijn? Ik leg het allemaal uit in dit artikel!
Er worden al eeuwenlang wijnen gemaakt in Chianti; het gebied tussen Siena en Florence in de Italiaanse regio Toscane. Chianti’s waren lange tijd simpele, kwalitatief minder goede rode wijnen.
Door de Italiaanse diaspora (massale migratie) aan het begin van de twintigste eeuw raakten veel Italiaanse producten bekend over de hele wereld. Overal verschenen Italiaanse restaurants met heerlijke pasta’s, pizza’s en wijnen. Ook de goedkope Chianti’s kwamen mee en raakte zodanig wereldwijd bekend. De opvallende decoratieve mandflessen waarin deze wijn werd gebotteld, speelden daarin ongetwijfeld een rol. Door de lage kwaliteit van de wijnen werden deze flessen ook wel gekscherend ‘fiasco’ genoemd.
'Fiasco' -flessen
Die lage kwaliteit kwam deels door de grote vraag voor de wijn, maar ook door de grote vrijheid die de wijnboeren hadden om hun wijn een ‘Chianti’ te mogen noemen. Er was in eerste instantie vastgelegd dat 70% van de druiven moest bestaan uit de Sangiovese-druif en de rest was vrij invulling. Veel boeren gebruikten daarom wat goedkopere witte druiven, wat de smaak niet ten goede kwam.
Pas aan het eind van de twintigste eeuw werden de regels strenger en werd de productie verlaagd. Er werd een onderscheid gemaakt tussen de Chianti en de Chianti Classico, waarbij de Chianti Classico aan strengere eisen moet voldoen.
Minstens 80% van de Chianti Classico (70% bij de ‘normale’ Chianti) moet bestaan uit de Sangiovese-druif. De sangiovese wordt naar wens aangevuld met de blauwe druiven canaiolo of bijvoorbeeld cabernet sauvignon of merlot. In de ‘normale’ chianti zijn ook witte druivenrassen toegestaan.
Overzicht van de Chianti wijnen (Kattivik - Commons, CC BY 2.5)
Je mag een Chianti dus alleen zo noemen als deze voldoet aan de gestelde eisen voor de druiven. Daarnaast hangt het ook af in welk gebied de wijn verbouwd wordt. De Chianti Classico wordt in een veel kleiner gebied verbouwd (de werkelijke Chianti-streek) dan de andere chianti-wijnen. Zo worden er zelfs in de buurt van Pisa en Livorno nog Chianti wijnen verbouwd.
Falo is affiliate-partner van Bol.com. Zij beschikken over best wat interessante boeken over Italië, zoals deze klassieker van Marcella Hazan. In dit boek vind je alles over de Italiaans keuken met meer dan 500 recepten en uitgebreide informatie over bereidingstechnieken en authentieke ingrediënten.
Meer informatie