Voor velen is het hun favoriete ijssmaak: Stracciatella. Waar de smaak bij chocolade- of aardbei-ijs wel logisch te achterhalen is, is dat bij stracciatella toch een stuk lastiger. Wat is stracciatella en waar komt het vandaan?
Stracciatella [strasjiatella] in het Italiaans is een verkleinwoord afgeleid van het werkwoord stracciare wat ‘versnipperen’ betekent. Het is dus niet zozeer een verwijzing naar het ingrediënt, maar je zou kunnen zeggen dat het verwijst naar de versnipperde stukjes chocolade in het ijs.
Bij stracciatella denken wij uiteraard meteen aan het roomijs met stukjes chocolade, maar dit ijs is gebaseerd op een oude Italiaanse soep: stracciatella alla romana. Deze soep wordt veel klaargemaakt in de regio Lazio in het midden van Italië. Het bestaat uit vleesbouillon met kleine stukjes. Deze ‘stukjes’ worden gemaakt door eieren te kloppen en te mengen in geraspte Parmezaanse kaas, zout, peper, nootmuskaat, citroenschil en soms wat griesmeel. Door dit mengsel te laten druppen in de bouillon ontstaat deze bijzondere stracciatella-soep. Kijk dus niet raar op, wanneer je in de buurt van Rome ‘stracciatella’ bij de voorgerechten ziet staan.
De bekende ijssmaak komt niet uit Lazio, maar uit het noordelijk gelegen Bergamo. Het recept is bedacht door Enrico Panattoni, die het in 1962 in zijn koffiezaak ‘La Marianna’ introduceerde. Bij de productie van Stracciatella-ijs wordt gesmolten chocolade aan het einde van het roerproces in het roomijs gegoten. Bij contact met het koude ijs stolt de chocolade en wordt gebroken en vermengd met het ijs met behulp van een spatel.
Falo is affiliate-partner van Bol.com. Zij beschikken over best wat interessante boeken over Italië, zoals deze klassieker van Marcella Hazan. In dit boek vind je alles over de Italiaans keuken met meer dan 500 recepten en uitgebreide informatie over bereidingstechnieken en authentieke ingrediënten.
Meer informatie