Een Panettone is een Italiaans brood met vruchten - en/of chocolade - dat zijn oorsprong kent in Milaan, Lombardije, en vooral rond kerst gegeten wordt.In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis van het brood en bespreken we enkele lekkere variaties.
Dat de Panettone van origine uit Milaan komt, staat wel vast door documenten die zijn overgebleven. Maar er bestaan ook een aantal legendes over deze cake. Een van die legendes gaat over de kok van Ludovico il Moro, op dat moment de hertog van Milaan. Deze kok moest van zijn baas een onvergetelijke kerstlunch bereiden. Hij maakte onder andere een verrukkelijke cake, maar vergat deze helemaal uit de oven te halen! Hierdoor verbrande de cake en dreigde de hele lunch uit te lopen op een fiasco. Gelukkig was er zijn assistent Toni.
Toni bedacht een oplossing. Ze moesten van alle overgebleven ingrediënten een cake bakken: bloem, boter, eieren, rozijnen en wat stukjes gedroogde citroen. Uiteraard werd dit een groot succes en wilde Ludovico il Moro de naam van de cake weten. Hij werd vernoemd naar Toni: Il pan' del Toni. Wat we dus nu Panettone noemen.
Een Panettone (pane is het Italiaans voor brood) wordt traditioneel gemaakt van meel, boter en eieren met suiker en rozijntjes (of andere gekonfijt vruchten), maar tegenwoordig zijn er ook veel variaties te vinden. In Italië en daarbuiten experimenteren bakkers met verschillende smaken en vullingen. Moderne versies bevatten vaak ingrediënten zoals chocolade, pistachenoten, amandelpasta of zelfs speciale smaakcombinaties zoals karamel-zeezout of fruitige smaakvarianten met sinaasappel en cranberry’s.
Panettone wordt meestal in dunne plakken gesneden en licht geroosterd of op kamertemperatuur geserveerd. Het wordt vaak gegeten als dessert of bij een feestelijke brunch met kerst, en het wordt meestal zonder extra beleg geserveerd om de subtiele smaken van het brood zelf naar voren te laten komen. Italianen eten het graag met een glaasje Moscato d’Asti, een lichte, zoete mousserende wijn, of andere dessertwijnen, maar het kan ook prima gegeten worden bij wat koffie of thee.
Heb je panettone over? Dan zijn er allerlei creatieve manieren om het restjes te verwerken. Het brood kan bijvoorbeeld gebruikt worden als wentelteefje, waar het extra luchtige deeg en de lichte zoetheid perfect bij passen. Of je kunt panettone in blokjes snijden en gebruiken in desserts zoals broodpudding. Op deze manier kun je optimaal van je panettone genieten, zelfs na de feestdagen.
Uiteraard vind je de beste pannetones bij de Italiaanse bakkers/ delicatessezaken. Je kunt hem ook zelf bakken met de vele recepten op het internet of een kopen in de supermarkt. Het brood is namelijk ook een beetje over gewaaid naar Nederland en op steeds meer plekken te vinden. Vaak zijn dit wel fabrieks-panettones - wat de smaak niet zozeer ten goede komt. De panettones worden vaak verpakt in mooie dozen, voorzien van een elegante strik en gedecoreerd in feestelijke kleuren zoals rood, goud en zilver. Deze feestelijke verpakking draagt bij aan de uitstraling van luxe en maakt de panettone een bijzonder cadeautje.
Kortom, de panettone is niet alleen een heerlijke Italiaanse lekkernij, maar ook een echte traditie tijdens de feestdagen. Of je nu kiest voor een klassiek recept met gedroogd fruit en rozijnen, of voor een moderne variant met chocolade en speciale vullingen, panettone blijft bijzonder.
Falo is affiliate-partner van Bol.com. Zij beschikken over best wat interessante boeken over Italië, zoals deze klassieker van Marcella Hazan. In dit boek vind je alles over de Italiaans keuken met meer dan 500 recepten en uitgebreide informatie over bereidingstechnieken en authentieke ingrediënten.
Meer informatie