Een Bialetti is een Italiaans ontwerp waarmee men koffie kan maken. Het ontwerp van Alfonso Bialetti is sinds 1933 niet meer veranderd en is in bijna ieder Italiaans huishouden terug te vinden.
De techniek van de Moka Express - zoals de koffiepot vaak genoemd wordt - is heel simpel. Het water bevindt zich in een afgesloten ruimte en door het toenemen van de warmte wordt het omhoog geduwd via de trechter waar de koffie zich bevindt naar het bovenste reservoir, waar je uiteindelijk de koffie zult aantreffen. Hieronder vind je een duidelijke weergave van de techniek.
Met een Bialetti zet je geen espresso - maar je krijgt wel dezelfde hoeveelheid en het is nog steeds een sterke bak. Het mag alleen geen espresso genoemd worden, omdat de druk van een Bialetti te hoog ligt: 1,5 bar in plaats van de 0,9 bar voor een espresso.
Als het goed is bestaat je Bialetti uit drie onderdelen: het waterreservoir (de onderkant), een filter en een koffiereservoir(bovenkant). In 4 stappen leg ik uit hoe je lekkere koffie kunt zetten:
Geniet van je koffie!
Falo is affiliate-partner van Bol.com. Zij beschikken over best wat interessante boeken over Italië, zoals deze klassieker van Marcella Hazan. In dit boek vind je alles over de Italiaans keuken met meer dan 500 recepten en uitgebreide informatie over bereidingstechnieken en authentieke ingrediënten.
Meer informatie