Wanneer je door Italië reist, zie je vaak twee soorten politie: de carabinieri en de polizia. Het verschil is zelfs voor de meeste Italianen verwarrend. Wat het verschil precies is en hoe deze splitsing is ontstaan, vertel ik je graag in dit artikel.
Het belangrijkste verschil tussen de Italiaanse Carbinieri en de Polizia is de bevoegdheid van beide. De twee zijn gespecialiseerd in verschillende domeinen. De Carabinieri zijn officieel een militaire tak, behoren tot de krijgsmacht en vallen dus onder het ministerie van Defensie. De Polizia is daarentegen geen militarie tak en valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken. Gewoonlijk zijn Carabinieri betrokken bij gewapende operaties tegen (de georganiseerde) criminaliteit en bij internationale politie-operaties. Het lijkt een beetje op de Nederlandse Marechaussee (al gaat die vergelijking niet een op een op).
Polizia di Stato houdt zich daarentegen meer bezig met openbare veiligheid, noodoproepen en het kalmeren van ruzies. Deze agenten zijn dus goed te vergelijken met de Nederlandse agent op straat.
Bij de Carabinieri en de Polizia di Stato houdt het niet op. Er zijn nog tal van andere specialisaties die de naam van 'Polizia' dragen, zoals de Polizia Stradale (Weg-politie), die zich richt op de wegen en de Polizia Municipale (Gemeentelijke Politie), die betrokken is bij het houden van orde in wijken of kleine dorpen en daarmee dus eigenlijk dezelfde werkzaamheden uitvoert als de Polizia di Stato, maar dan op lokaal gebied.
De geschiedenis van het bestaan van die twee korpsen is ook interessant. De Carabinieri is de oudste van de twee en was traditioneel trouw aan de koning van Italië. Toen Mussolini de leider van Italië werd, stichtte hij de eerste Italiaanse politie (Polizia di Stato), die loyaal was aan hem, voor het geval de koning hem wilde omverwerpen. Tijdens de oorlogen werden de Carabinieri gebruikt als aanvulling op het leger en hielpen later om het fascisme omver te werpen. In plaats daarvan volgde de politie, loyaal aan de regering, de aanwijzingen van Mussolini totdat de fascistische partij viel en er een nieuwe regering werd opgericht.
Falo is affiliate-partner van Bol.com. Zij beschikken over best wat interessante boeken over Italië, zoals het boek 'Koffiebars en Carabinieri' van Miriam Bunnik. In dit mooi geschreven boek vertelt zij net iets meer over de Italiaanse cultuur dan je in de meeste andere boeken leest.
Meer informatie