In bijna ieder dorp en iedere stad in Italië vind je een standbeeld van Vittorio Emanuele II, de eerste koning van het koninkrijk Italië in 1861. Wie was hij? En hoe heeft hij Italië bijeen gekregen?
Vittorio Emanuele II, ofwel Victor Emanuel II, is geboren op 14 maart 1820 in een van de koninklijke paleizen in Turijn. Destijds bestond Italië nog uit allerlei kleinere staten met aparte koningen en leiders. Turijn maakte bijvoorbeeld deel uit van het koninkrijk Sardegna-Piemonte, terwijl Milaan onderdeel was van het Oostenrijkse rijk en Rome deel uitmaakte van de Heilige stoel.
Toen Vittorio elf jaar was, werd zijn vader koning van het koninkrijk Sardegna-Piemonte, nadat hij de troon erfde van een verre neef. Vittorio was dus plots troonopvolger van een van de belangrijkste gebieden in zuidelijk Europa.
Vittorio was al van jongs af aan een strijder voor een verenigd koninkrijk Italië. Hij streed onder andere met zijn vader in de Eerste Italiaanse Onafhankelijkheidsoorlog van 1848-1849, een oorlog tegen het Oostenrijkse rijk die met een nederlaag aan de kant van Vittorio Emanuele II werd afgesloten. Na deze oorlog nam Vittorio het stokje over van zijn vader en hij besloot zijn strijd voort te zetten. De koninklijke familie was niet de enige die graag een verenigd Italië zou zien. Onder andere strijders als Giuseppe Garibaldi en Camillo Benso of Cavour stonden hen bij.
In 1859 begonnen Vittorio Emanuele en Cavour samen met de Fransen een nieuwe oorlog tegen het Oostenrijkse rijk. Dit keer met meer succes: Lombardije werd toegevoegd aan het koninkrijk. Toen vanuit het zuiden Garbaldi in 1860 ook Sicilië en het koninkrijk Napels veroverde, leek een verenigd koninkrijk dichtbij. Niet veel later, toen ook huizen uit Toscane, Modena en Romagna zich aansloten, werd op 17 maart 1861 het koninkrijk Italië uitgeroepen met als koning Vittorio Emanuele II.
In een derde onafhankelijksoorlog versloegen ze samen met de Pruisen nog eens het Oostenrijkse rijk en sloot ook de regio Veneto aan bij Italië. Toen ze vervolgens in 1870 ook Rome binnenvielen, was het rijk in de ogen van Vittorio Emanuele II compleet. Hij verplaatste de hoofdstad van het rijk naar Rome, waar het sindsdien altijd gebleven is.
Vittorio Emanuele II is een geliefd man in Italië en wordt vaak Padre della Patria (Vader van het Vaderland) genoemd. In bijna iedere Italiaanse stad of dorp vind je wel een plein of straat naar hem vernoemd. Ook zijn er een paar bekende monumenten, waarvan het reusachtige Altare della Patria in Rome het bekendst van is.
Dit gigantische monument is een ode aan de eerste koning van het huidig Italië, maar ook een ode aan de eenwording van het land. Zo vind je binnenin dit monument een museum over deze eenwording (Il risorgimento).
Vittorio Emanuele II stierf op 9 januari 1878 in het Palazzo del Quirinale in Rome. Net als veel andere grootheden werd hij begraven in het Pantheon, waar hij nog altijd ligt. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Umberto I.
Tegenwoordig is Italië een republiek en geen koninkrijk meer. Deze verandering vond plaats net na de Tweede Wereldoorlog. Fascistisch Italië had de oorlog verloren en veel land verloren (vooral Afrikaanse koloniën). In een referendum werd aan de bevolking gevraagd of Italië een koninkrijk zou blijven of zou veranderen in een republiek. Een krappe meerderheid koos voor dat laatste.
Overigens werden de mannelijke leden uit de lijn van Vittorio Emanuele II uit Italië verbannen, omdat ze hadden samengewerkt met de fascisten. Deze ban is pas in 2002 ongedaan gemaakt.
Falo is affiliate-partner van Bol.com. Zij beschikken over best wat interessante boeken over Italië, zoals dit informatieve boek over de geschiedenis van Italië van Jaap van Osta. Hij vertelt hier uitgebreid over de totstandkoming van het huidige Italië. Het boek begint omstreeks 1760, wanneer de eerste serieuze pogingen worden ondernomen om Italië te verenigen, en eindigt in 2019, aan de vooravond van de coronacrisis - de zwaarste beproeving die het land sinds de Tweede Wereldoorlog moest ondergaan.
Meer informatie