Veel toeristen gaan, wanneer ze in Pisa zijn aangekomen, direct naar La Piazza dei Miracoli om de scheve toren van Pisa te bewonderen. En inderdaad de toren, de bijbehorende kathedraal en het baptisterium zijn prachtig, maar er is nog veel meer te ontdekken in Pisa! In dit artikel geef ik je wat informatie over de geschiedenis, de cultuur en de bezienswaardigheden van deze belangrijke stad in Toscane.
Laten we beginnen met een beetje geschiedenis over deze Italiaanse stad. Pisa is vermoedelijk in de vijfde eeuw voor Christus gesticht door de Etrusken. Het gold toen al als een belangrijke havenstad, waarschijnlijk als een van de grote aan de westkant van Italië. Voor de Romeinen was dit dan uiteraard ook een belangrijke post; zij veroverden de stad dan ook rond 200 v. Chr. en gaven het de naam Portus Pisanus. Later, ten tijde van keizer Augustus, werd Pisa zelfs een van de belangrijkste basissen van de Romeinse zeemacht.
Na de val van het Romeinse rijk raakte Pisa niet erg verloren. Haar machtige positie aan zee was immers behouden. Het werd een rijke staat dat handelden met steden op Sardinië, Corsica, in het huidige Frankrijk en Spanje. Hun grootste successen behaalde Pisa in de 11e eeuw, het werd een van de Maritieme Republieken. Dat wil zeggen dat ze een reusachtige vloot hadden, die de stad en haar handel beschermde tegen vijanden. De republiek Pisa werd rijk, zeer rijk. Uit deze tijd stammen ook de bekende werken op het Piazza dei Miracoli.
Wie echter macht heeft, ondervindt strijd. En de Pisanen waren niet de enige op de Middellandse zee. Met name Genua was een geduchte buurman met wie, maar ook waartegen ze veel gestreden hebben. Naast de zeemachten, had Pisa ook te kampen met buren aan land. Lucca en Florence waren machtige staten, die vaak in conflict waren met Pisa. Uiteindelijk kon de Republiek geen stand houden en kwam het in de dertiende eeuw onder het gezag van Florence te staan.
Wat later heeft de stad toch geprobeerd de Tweede Republiek van Pisa op te richten. In 1494 riepen ze deze republiek uit. Wat volgde was echter een vijftien jaar durende strijd tegen omliggende staten. Verslagen werden ze nooit, maar door economische redenen konden ze het niet langer uithouden en gaven ze zich over aan Milaan, die de macht wat later schonk aan Florence. Het grote probleem destijds was de Pisa langzaamaan was verwijderd van de zee; zo ligt het vandaag de dag bijna 11 kilometer van de Tyrreense zee vandaan.​
Zo’n uitgebreide geschiedenis heeft uiteraard geleid tot meer belangrijke monumenten dan alleen het Piazza dei Miracoli met de scheve toren en de dom van de stad. In dit stuk wil ik je meenemen langs alle belangrijke bezienswaardigheden die de stad Pisa rijk is. En laten we het dan toch eerst hebben over het bekendste veld van Pisa en omstreken: Piazza dei Miracoli (veld der wonderen). Het vele witte marmer van de vier gebouwen staat prachtig op het strak groene gras waar jaarlijks miljoenen toeristen overheen lopen.
De vier gebouwen op het veld zijn allemaal van religieuze aard, met als belangrijkste: il duomo. Vele architecten en kunstenaars hebben sinds 1064 meer dan drie eeuwen gewerkt aan dit indrukwekkende bouwwerk. Let vooral ook op de prachtige façade van het gebouw, dat met bloemen en dieren in marmer is versierd. Overigens bestaat de dom - net als de meeste andere gebouwen op dit plein - bijna geheel uit marmer.
Naast de kathedraal van de stad vind je il battistero (doopkapel). Het is de grootste doopkapel van heel Italië met een omtrek van 107,25 meter en een hoogte van 54.86 meter. Hoewel de buitenkant prachtig versierd is, is de binnenkant juist heel kaal en misschien zelfs wat sober.
Het derde gebouw, il campo santo, is een begraafplaats. Het is is een indrukwekkend plek vol zuilengangen. Er bevindt zich aarde van Golgotha, die de Pisanen na een kruistocht meenamen naar Pisa, en verschillende Romeinse Sarcofagen.
Tenslotte, het wellicht bekendste gebouw van het veld: Il campanile/ il Torre (de scheve toren). Want hoe mooi het veld ook is, zonder de fout van de architecten, waardoor de toren is gaan zakken, zouden er zeer waarschijnlijk minder toeristen deze plek bezoeken. De bouw van de toren is begonnen in 1173 en pas 175 jaar later voltooid! Dat kwam vooral door de vele oorlogen en het tekort in de kas van Pisa.
Een duur project was dit plein ongetwijfeld, maar het moest dan ook laten zien hoe machtig Pisa in die tijd was, zoals je hebt kunnen lezen in het stuk over de geschiedenis.
​
Een bezoek aan Pisa is ook niet compleet zonder la Piazza dei Cavalieri bekijken. Bijna alles wat je hier ziet is ontworpen door Giorgio Vasari; van het plein zelf tot de gebouwen Palazzo dei Cavalieri en de kerk Santo Stefano dei Cavalieri. Vasari kreeg de opdracht van De’ Medici Cosimo I, die van het oude middeleeuwse plein af wilde. Zowel het paleis, het plein als de kerk zijn vernoemd naar de ridderorde Cavalieri di San Stefano die eveneens is opgezet door Cosimo I.
Ten noorden van de Arno vind een van de bekendste en gezelligste straten van Pisa: Borgo Stretto. In dit middeleeuwse deel vind je veel mooie paleizen, luxe winkeltjes en tal van zuilengangen waar je onder kunt lopen. In deze straat vind je ook het geboortehuis, boven Caffè Settimelli, van de zeer bekende Pisaan Galileo Galilei.
Aan de rivier de Arno ligt de kerk Santa Maria della Spina. Spina betekent in het Italiaans 'doorn' en dat is een verwijzing naar het relikwie dat wordt bewaard op deze plek: een doorn van de kroon van Jezus, welke hij droeg bij zijn kruisiging. Helaas is de kerk niet standaard geopend en kun je er alleen met toestemming in. Desalniettemin is ook de buitenkant prachtig!
In Pisa vind je ook een prachtige Botanische tuin, die is ontworpen voor Cosimo de'Medici. Het is de oudste universitaire botanische tuin ter wereld en is verdeeld in afdelingen met de botanische school, tuinen, vijvers, kassen en meerdere gebouwen. Een van die gebouwen - uit de 16e eeuw- heeft een façade die volledig is versierd met schelpen!
De rol van belangrijke handelsstad ging gedurende de 13e en 14e eeuw langzaam over tot de rol van cultureel centrum. De belangrijkste gebeurtenis in deze transitie was de oprichting van de universiteit van Pisa in 1343. Velen bekende wetenschappers hebben gestuurd in Pisa, maar de bekendste is ongetwijfeld de natuurkundige/astronoom Galileo Galilei. De universiteit bestaat vandaag de dag nog steeds en geeft les aan ruim 50.000 studenten.
Pisa is een van de grotere steden van Toscane en Italië; er zijn dan ook volop mogelijkheden om Pisa te bereiken. Pisa is vanuit Nederland met het vliegtuig te bereiken. Het heeft namelijk een vliegveld: Aeroporto Gallileo Galilei. Dit is het grootste vliegveld van Toscane. Vanaf hier kun je gemakkelijk met een klein treintje het centraal station van Pisa bereiken.
Ook wanneer je al in Italië bent, is reizen met het openbaar vervoer iets om rekening mee te houden. Het is snel, goedkoop en gemakkelijk, want je bent zonder parkeerkosten direct in het centrum van de stad. Reis je met een busmaatschappij als Flixbus? Houd er dan rekening mee dat ze in Pisa buiten het centrum stoppen en je dus vanaf daar vervoer moet regelen.
In en om het centrum vind je drie grote parkeerplaatsen, waaronder eentje bij het Piazza dei Miracoli. Prijzen variëren van 2,50 tot 3,50 per uur.
Ontdek meer steden en dorpen in de omgeving van Pisa. De afstand is hemelsbreed gemeten. Of vind meer informatie over de regio Toscane .