Altamura is een stad in de provincie Bari in de Italiaanse regio Puglia. Het ligt in het hart van de Murgia streek en is bekend om haar brood en goed onderhouden historische centrum
Het stadje bestaat al erg lang, maar groeide vooral aan het begin van de 12e eeuw onder leiding van Frederik II. De stad werd omringd door een hoge muur (alta mura) waaraan het zijn naam ontleent. Deze muur is nog voor een deel intact. Dat is te zien aan enkele bekende poorten, zoals de Porta Bari en de Porta Matera, waar vanuit je het oude centrum van het stadje betreedt.
Het centrum van Altamura is een wirwar aan smalle steegjes en pleintjes. Hoogtepunt is de kathedraal die stamt uit het begin van de 13e eeuw. Echter lag de ingang van de kerk toen precies aan de andere kant en bevond het altaar zich op de plek, waar je de kerk nu binnentreedt. Deze wijziging heeft waarschijnlijk plaatsgevonden, nadat de torens er in de 18de eeuw aan toegevoegd zijn.
Vandaag de dag is Altamura vooral bekend om haar brood, dat wordt gemaakt met de eeuwenoude tradities van de stad. Het wordt geproduceerd met lokale tarwe en wordt gekenmerkt door een lange rijping en een unieke, nootachtige smaak. Het is zo geliefd en bekend dat het brood - afkomstig uit Altamura- het kwaliteitskeurmerk DOP kent en is voorgesteld voor de lijst van UNESCO van Immaterieel Cultureel Erfgoed.
Je kunt je er prima een paar uurtjes vermaken; zeker als je nog ergens gaat genieten van de lokale keuken (denk aan orechiette of cialledda, een broodsalade). Het oude centrum is volledig autovrij. Je kunt de auto het beste kwijt op Piazza Giacomo Matteotti.
Ontdek meer steden en dorpen in de omgeving van Altamura. De afstand is hemelsbreed gemeten. Of vind meer informatie over de regio Puglia .