Het is in een ochtend in het jaar 79, wanneer het dan 700 jaar oude Pompeii (Pompeï) wordt opgeschikt door een explosie en vlak daarna aan een stortvloed van gloeiende stenen en puin: het einde van de Romeinse stad. Pas 1700 jaar later ontdekte men de resten van deze stad, wat ons een interessant kijkje gegeven heeft in het leven van de Romeinen. Ook vandaag de dag kun je een bezoek brengen aan de ruïnes; wat je zoal moet weten en doen, vertel ik je graag op deze pagina!
In de jaren voor de uitbarsting was Pompeii een toeristisch stadje aan de kust van de golf van Napels. Veel rijke Romeinen hadden hier een villa en bezochten bijvoorbeeld graag de luxe aan de kust van Amalfi. Er was van alles geregeld voor hen: ruime villa's, badhuizen en verschillende theaters.
In totaal woonden er ongeveer 10.000 mensen; een behoorlijk aantal voor die tijd. Een groot deel van de bevolking leefde van de landbouw. Dat kon daar tenslotte zeer goed, want een vulkaan neemt, maar geeft ook zeker! Van de zeer vruchtbare grond van de vulkaan maakten de Romeinse boeren graag gebruik. Leuk om te weten is dat de sporen van de landbouw nog steeds te zien zijn; bijvoorbeeld in de vorm van de groeven in de wegen. Deze groeven zijn vermoedelijk ontstaan doordat de karren zeer zwaar waren beladen met de vruchten van de akkers op de vulkaan. Zo zwaar dat ze de grond sneden. Ook kun je er nog verschillende (soms vulgaire) teksten in de muur van huizen vinden - in het Latijn uiteraard.
Een vredig stadje dus dat Pompeii. Het was niet zozeer erg belangrijk voor het Romeinse rijk, maar bood de rijken hun welverdiende rust. Tot een vroege ochtend in 79; vanaf dat moment zou Pompeii geschiedenis schrijven met een van de grootste rampen uit de Oudheid. Een enorme explosie zorgde ervoor dat de top van de vulkaan Vesuvius ontplofte en dat in iets meer dan een dag de steden Pompeii en Herculaneum volledig onder een laag van as, lava en modder waren verdwenen.
Er kwamen in totaal 2000 mensen om het leven. Wat veel mensen niet weten is dat een zeer groot aantal niet om is gekomen door de hete lava van de vulkaan, maar door de giftige gassen die vrij waren gekomen. Vermoedelijk waren de slachtoffers, die deze gassen hadden ingeademd, binnen enkele seconden overleden.
​
Na de explosie is het een lange tijd bijzonder stil geweest rondom Pompeii. De reden dat men de stad niet opnieuw heeft opgebouwd, heeft waarschijnlijk te maken met een verwoestende aardbeving een paar jaar voor de uitbarsting. De overlevenden hadden vermoedelijk geen wil meer om de huizen nog eens op te bouwen.
De vele jaren daarna werd de grond 'boven' Pompeii voornamelijk gebruikt als landbouwgrond. Vermoedelijk wist men de geschiedenis wel, maar deden ze er niks mee.
Dat veranderde in 1775; toen besloot de koning van Napels om het gehele dorpje op te graven en publiek toe te laten. Het werd een uitje voor de rijke bevolking. Kijken hoe de oude Romeinen hebben geleefd was toen - en is nog- ontzettend interessant.
Inmiddels is zo'n 60% van de stad opgegraven. Je vindt er het forum met de tempels, winkeltjes en belangrijke gebouwen van de leiders. Aan de buitenrand - tegen de stadsmuren aan - ligt een groot amfitheater en vind je verschillende badhuizen. Een gedetailleerder verhaal over wat je vandaag de dag nog kunt zien, vind je op deze Wikipedia-pagina.
Dubbele i, met puntjes of juist zonder? Je spreekt Pompeï [Pompe-i] overal hetzelfde uit, maar de spelling is wel degelijk anders. De Romeinen schreven Pompeii, de Italianen hebben Pompei staan en wij schrijven de stad als Pompeï. Dat heeft vooral te maken met de uitspraak, waarvoor andere regels gelden in het Nederlands dan in het Italiaans.
Ontdek meer steden en dorpen in de omgeving van Pompei. De afstand is hemelsbreed gemeten. Of vind meer informatie over de regio Campanië .